Seracell

info centar

FBIH 062 005 002

RS 070 310 515

Buduće mogućnosti

Rezultati nedavnih istraživanja ukazuju na značajne medicinske mogućnosti matičnih ćelija:

  • Matične ćelije u budućnosti će moći da se specijalizuju za različite zadatke
  • Otkazivanje i slabu funkciju organa i tkiva u tijelu moguće je liječiti ili zamijeniti matičnim ćelijama. Nove terapije, pogotovo kod degenerativnih bolesti, su u procesu istraživanja i pripreme.

Mnogi ljekari pretpostavljaju da će za samo nekoliko godina u oblasti regenerativne medicine, bolesti poput dijabetesa, bolesti nervnog sistema (Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest), bolesti srca, infarkt, moždani udar, oštećenja hrskavice, ozljede kičmene moždine, i mnoge druge bolesti moći liječiti matičnim ćelijama.

Naučnici već sada mogu da proizvedu specijalizovane matične ćelije iz krvi pupčanika, koje se gotovo neograničeno množe.

Naučnici sa medicinskog Univerziteta u Hannoveru uspjeli su da proizvedu ljudske ćelije iz krvi pupčanika tzv. indukovane pluripotentne matične ćelije (iPS ćelije).

One mogu da se razviju u bilo koje ćelije organizma. Dakle, ove matične ćelije su nada za buduće liječenje brojnih bolesti. 

100 % KOMPATIBILNOST

U slučaju neophodne transplantacije, matične ćelije prikupljene iz pupčane vrpce će biti 100% odgovarajuće osobi od koje su uzete.

 Takoda , one mogu biti korišćene u velikoj mjeri i od strane roditelja, braće ili sestara, kao i drugih osoba kojima su potrebne, ukoliko se utvrdi odgovarajuća kompatibilnost.

Bolesti koje se liječe matičnim ćelijama >>>

Pošalji prijatelju Odštampaj Objavi na