Seracell

info centar

FBIH 062 005 002

RS 070 310 515

Kako izgleda život poslije transplantacije matičnih ćelija iz pupčanika

"Zauvijek zam zahvalna nesebičnoj majci koja je donirala matične ćelije iz pupčanika svoje bebe i spasila moj život,“ kaže Maj Dong, koja je i sama majka četvorogodišnje djevojčice.

Međutim, u julu 2014. godine, niko se nije nadao da će Maj pobijediti tešku bolest, jer od 16 miliona registrovanih donora koštane srži nijedan uzorak nije odgovarao njoj. Ona je saznala da ima leukemiju nedugo prije toga, na rutinskim analizama krvi kada je ostala u drugom stanju. Da bi se izliječila, morala je da prekine trudnoću.

Iako se vijetnamska zajednica u Vankuveru podigla na noge u nadi da će među njima neko biti podudaran sa ovom mladom majkom, ni to nije dovelo do uspijeha, pa su se lekari okrenuli matičnim ćelijama iz pupčanika. U oktobru 2014. godine, anonimni donor krvi iz pupčanika je spasio je njen život.

Godinu dana nakon izliječenja, Maj se na Fejsbuku zahvalila medicinskom timu koji ju je liječio, porodici i prijateljima. „Bili ste uz mene i u dobrim i u lošim trenucima. Uz vašu bezuslovnu ljubav, uspijevala sam da se održim u životu,“ rekla je ova mama. Njen imuni sistem se još u potpunosti nije izgradio i još godinu dana mora da izbijegava bliske kontakte sa ljudima, grljenje, dodirivanje i ljubljenje.

Ona napominje da je širom svijeta mnogo bolesnih ljudi koji ne mogu da pronađu donora matičnih ćelija. Iako nisu dobili medijsku pažnju kao ona, i oni treba da budu izliječeni.

Što se Maj i njene porodice tiče, važno im je da je ćerkica Elis zdrava i živahna. Kada prođu dvije godine od transplantacije i kada se dokaže da je i mama u potpunosti pobiedila opaku bolest, razmisliće o tome da ponovo postanu roditelji, jer su prije terapije zamrzli tri embriona.

Izvor: CATV

Pošalji prijatelju Odštampaj Objavi na