Seracell

info centar

FBIH 062 005 002

RS 070 310 515

Ovo je dokaz da se dobro dobrim vraća

 

Donacija krvi iz pupčanika jednog brata drugom je ušla u historiju medicine u Kanadi, jer je postala prva transplantacija u historiji među braćom i sestrama iz javne banke matičnih ćelija. I to samo zbog nesebične donacije njihove majke, koja je u tom trenutku mislila da će pomoći nekom drugom.

“Mislila sam da je donacija krvi iz pupčanika u javnoj banci divna stvar. Mislila sam da, iako ne može pomoći nama, spasiće neku drugu porodicu,” kaže majka Stefani.

Kada je rodila drugog sina Natisa, ona je donirala krv iz pupčanika u javnu banku matičnih ćelija. Ono što nije znala je da će četiri godine kansnije ta odluka spasiti život njenog trećeg sina, Nolana.

Ubrzo nakon rođenja, beba je dobila čudan osip. Doktori su mu dijagnostikovali akutnu mijeloidnu leukemiju, koja je vrlo rijetka kod dijece, i odmah mu dali četiri doze hemoterapije. Međutim, liječenje nije uspelo. Njegove šanse za preživljavanje su bile minimalne, ali majka Stefani kaže da su im ljekari davali malo nade i počeli da istražuju mogućnost transplantacije matičnih ćelija.

Pretraga jedine javne banke u Kanadi je dala jedan uzorak koji se savršeno slaže sa Nolanom. Pripadao je njegovom bratu Natisu. Pošto je godinama bio u javnom sistemu, šanse da nije do tada iskorišćen bile su veoma male. To se upravo i desilo porodici Laberž.

Transplantacija je spasila Nolanov život i braća sada dijele i nešto više od obične braće – sada imaju isti imuni sistem i identičnu krvnu grupu. Njihova mama Stefani ovo izliječenje vidi kao moć dobrog djela.

 

12.10.2015. 

Pošalji prijatelju Odštampaj Objavi na