Seracell

info centar

FBIH 062 005 002

RS 070 310 515

Razvoj novih lekova korišćenjem indukovanih pluripotentnih matičnih ćelija (iPS)

Japanski naučnici bi trebalo da započnu prvo svjetsko kliničko ispitivanje lijeka razvijenog od iPS matičnih ćelija za liječenje rijetkih bolesti kostiju, saopštio je Univerzitet Kjoto iz Japana.
Tim pod vodstvom Junia Toguchida, profesora na Kjoto Univerzitetu, koristio je tzv. indukovane pluripotentne matične ćelije kako bi razvio potencijalni lijek za fibrodisplaziju ili FOP, rijetki progresivan genetski poremećaj koji meka tkiva pretvara u kosti.
Istraživači su stvorili iPS ćelije od FOP pacijenata i replicirali simptom u laboratorijskim uslovima. Poslje dodavanja komponenti u ćelije sa osobinama bolesti, pronašli su da je imuno-supresivni agens nazvan Rapamicin efikasan za spriječavanje abnormalne formacije kostiju.
Bezbednost i efikasnost lijeka treba testirati u kliničkom ispitivanju, koji bi moglo početi već u septembru, na 20 pacijenata starijih od 6 godina. Komisija za razmatranje u Univerzitetskoj bolnici Kjoto već je odobrila ovu studiju.
Tim je potvrdio efikasnost Rapamicina u eksperimentima na miševima. Istraživači su dali agens miševima nakon transplantacije iPS matičnih ćelija pacijenata FOP-a u njih i saznali da je lijek inhibirao abnormalne formacije kostiju.
“Rapamicin je lijek koji je već korišćen (za lečenje drugih bolesti), tako da očekujem da će pacijenti pozdraviti ovakvu odluku i njegovu upotrebu u kliničkom ispitivanju”, rekao je Toguchida na konferenciji za novinare.
Shinya Yamanaka, profesor na Univerzitetu u Kjotu i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu za otkrivanje iPS ćelija 2012. godine, ovim povodom je rekao: “Nadam se da će kliničko ispitivanje podstaći aktivna istraživanja za razvoj lijekova i na kraju dovesti do otkrića novog liječenja za razne rijetke bolesti”.
Bolest je prouzrokovana mutacijom gena ACVR1. Kosti se formiraju u mišićima, tetivama i ligamentima, ometajući kretanje zglobova. Pacijenti mogu imati poteškoće u disanju ukoliko su njihovi respiratorni mišići pogođeni.
iPS ćelije mogu prerasti u bilo koji tip tkiva ljudskog tela. Od njih se očekuje da budu korišctene za razvoj lijekova, kao i za regenerativnu medicinu, koja je budućnost moderne medicine.

Izvor: Japan Today
 

Pošalji prijatelju Odštampaj Objavi na