Seracell

info centar

FBIH 062 005 002

RS 070 310 515

Revolucionarno liječenje opekotina matičnim ćelijama

Pacijentima sa teškim opekotinama je omogućeno brže zarastanje rana zahvaljujući revolucionarnom „pištolju” koji „ispaljuje” matične ćelije direktno u rane.

Ljudi koji se bore sa obimnim opekotinama nedeljama trpe nesnosne bolove ili mjesecima čekaju na presađivanje kože. Cijelo vrijeme su izloženi vrlo ozbiljnom riziku od infekcija. Zato je od izuzetnog značaja što brže uspostavljanje nove kožne barijere.

Hirurzi obično uzimaju velike dijelove kože sa drugih dijelova tijela kako bi ih presadili na mjesto rane. Proces je izuzetno bolan, a pacijentima često ostaju trajni ožiljci.

Do novog sloja kože za samo četiri dana

Američki naučnici sada koriste novu tehniku koja omogućava pacijentima izrastanje novog sloja kože za četiri dana. Pacijenti koji su se liječili kažu da se njihova nova koža gotovo ne razlikuje od ostatka kože na tijelu.

Tomas Bold, izvršni direktor kompanije RenovaCare, koja stoji iza SkinGun-a kaže da je ova procedura djelotvornija, a novonastala koža je potpuno identična onoj prije opekotina.

Kako je izgledalo liječenje opekotina?

Procedura je sljedeća. Prvo se uklanja mali dio zdrave kože, veličine poštanske markice. Sopstvene matične ćelije se zatim uzimaju, razdvajaju i dodaju u posebno napravljen rastvor koji se prska po rani. Cijeli proces traje samo 90 minuta.

Pacijenti koji su imali mogućnost da isprobaju novu tehniku kažu da se njihova koža bukvalno ne razlikuje od ostatka kože na tijelu.
Jedan 43-godišnji muškarac je zadobio opekotinu od vrele vode na lijevom ramenu i nadlaktici, toliko ozbiljnu da su se pojavili veliki podlivi. Rana je tretirana sa 17 miliona ćelija i za 6 dana se formirala nova koža preko cijele rane. Za 6 nedelja je povratio kompletnu pokretljivost.

U drugom slučaju, 35-godišnji muškarac pretrpio je opekotine na više od jedne trećine tijela kada je dodirnuo žicu koja je bila pod naponom. Doktori su pripremili više od 24 miliona matičnih ćelija i poprskali ih po rani. Poslje četiri dana, tanak sloj kože je ponovo narastao preko ruku i grudi, područja koja su najmanje bila zahvaćena opekotinama. Posle 20 dana, svi dijelovi kože na kojima je primjenjen pištolj sa matičnim ćelijama su u potpunosti izlječeni.

Razlike između presađivanja kože i nove metode „raspršivanja” matičnih ćelija?

Nova metoda omogućava brže zarastanje rana u odnosu na konvencionalne metode presađivanja kože. „Raspršivanjem” matičnih ćelija pomoću ovog pištolja, mogućnost ostajanja ožiljaka na mjestu rana je značajno smanjena.

Ova metoda je trenutno u procesu dobijanja licence za rutinsku kliničku praksu u Americi. Više od 60 pacijenata je izlječeno ovom tehnikom.

Pogledajte video o SkinGun-u:

https://www.youtube.com/watch?v=PF5H3O1aZq0

Pošalji prijatelju Odštampaj Objavi na